Защо да изберем пелети за отопление - плюсове и минуси

27/04/2017

Печките на пелети са едни от най-новаторските и рентабилни системи за домашно отопление. От една страна са удобни и лесни за използване, тяхната работа е напълно автоматизирана и се управлява по електронен път, което позволява и управлението на пелетните печки от дистанция. Но преди всичко, употребата на камините и печки на пелети значително намалява разходите за отопление, в сравнение с традиционните изкопаеми горива, гарантирайки икономия. Удобството на отоплението с биомаса и пелети идва от факта, че същото количество произведена топлина от пелети е значително по-евтино, отколкото нефт или природен газ.

 

Цената на пелетите е стабилна и надеждна, защото не се влияе от фактори, влияещи върху промените в цените на изкопаемите горива, които са предмет на капризите на пазара и на социално-политическите промени в страните производителки. От това, което се очертава през последните години, тенденцията е постоянно и значително увеличение на цената на нефта и природният газ. Закупуването на печка на пелети може да се счита за форма на инвестиция, защото, въпреки че покупката на подобен продукт води до първоначални разходи, позволява значителна икономия в дългосрочен план.

ИЗБОР НА КАМИНА ИЛИ КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

Избора на пелетна камина, печка или котел на пелети може да бъде повлиян от няколко фактора: брой на стаите, наличие на изолация на стаята , която ще отоплявате, изложение на стаята/жилището, цена на камината, производител и гаранциите които той дава и не на последно място дизайн на камината на пелети.
Но има и други фактори, които оказват влияние при избора ни на камина или котел на пелети :

1. ПРОИЗВОДИТЕЛ

Страната на произход на печката на пелети е от първостепенно значение при избора на качествен продукт. Камините или котлите на ниска цена от Източна Европа, с които наскоро се наводни пазара, са технологично и качествено по-малко надеждни, отколкото предложенията на производители, които имат богат професионален опит. Неизвестни марки и евтини печки на пелети могат да бъдат изградени от компоненти с ниско качество и да не осигуряват една адекватна и оптимална сервизна дейност.

2. БЕЗОПАСНОСТ

Печката или камината на пелети се превръща в част от домашната среда, следователно, трябва задължително да бъде оборудвана със специални системи за сигурност, за да се предотврати какъвто и да е вид риск и да се осигури максимална безопасност и надеждност. Към днешна дата, предотвратяване на аварии е възможно благодарение на използването на сензори за безопасност, които автоматично спират работата на печката на пелети в случай на неизправност или повреда. При покупка на камина или печка на пелети е важно да знаете какви системи за сигурност са монтирани.

3. КАЧЕСТВО НА МАТЕРИАЛИТЕ

Друг важен фактор върху който трябва да се помисли при покупка на печка, камина или котел на пелети е качеството на отделните компоненти. При една печка на пелети с ниско качество и цена, очевидно по-ниска от средната пазарна, то същата най – вероятно е с лошо качество на електрониката, което води до висок риск за сигурността при употребата на печката на пелети.

4. КОМФОРТ

Голямото предимство на пелетните камини и печки е съчетанието на уют, който дава традиционната камина на дърва с пълна програмируемост. Съвременните печки на пелети също предлагат допълнителни предимства, които правят използването им по-практично и изключително лесно: контролен панел ви позволява да настроите дневно и седмично програмиране, чрез дистанционно управление можете да контролирате печката на пелети в пълен комфорт от вашия фотьойл, GPS системата също така ви позволява да включите и изключите печката на пелети посредством собствения си смартфон независимо къде се намирате. Някой от камините и котлите на пелети имат и възможността за пълно програмиране,посредством интернет програма.