Избор на камина - как да изберем подходящия за нас модел

08/06/2017

Ако искате да намалите сметките си за отопление и да допринесете за опазване на околната среда, редуцирайки вредните си емисии, то непременно си струва да помислите върху закупуването на камина използваща дървесни пелети. Ето и няколко съвета за това на какво трябва да обърнете по-голямо внимание преди да изберете вашата камина.

За какво и къде ще се използва камината? Колко стаи искате да отоплявате? Ще използвате ли камината за затопляне на вода или ще я ползвате само за отопление на помещения? Внимавайте да не направите погрешен избор, избирайки инсталация, която не съответства на конкретните ви потребности.

Производителност и ефикасност

Изберете достатъчно мощна инсталация, но не прекалено. Повечето предложения са с енергийна ефективност над 90%, така че при всички случаи каквото и да изберете, то ще превъзхожда по производителност старата ви отоплителна инсталация… а най-вероятно и ще ви струва много по-малко. Може би е добре да се допитате до специализиран представител на подобни отоплителни системи, който ще ви направи подходяща оферта.

Марка

Най-популярните марки са италианските и австрийските, а по принцип европейските страни са водещи в производството на този вид алтернативни отоплителни уреди. Избирайки измежду многото европейски марки, вие ще получите гаранция за високо качество, дълъг срок на употреба и безотказност. Някой от по-качествените марки и производители които се продават в България са италианските Ravelli , Ecotec и др.

Дизайн и цвят

Модерните инсталации се предлагат в различни форми и цветове, така че те могат да се впишат идеално във всяка стая, сливайки се с интериора на помещението. Целта е камината да стане важна част от помещението и да не се срамувате от избора си, забивайки камината в някой далечен ъгъл на стаята.

Капацитет на бункера

От капацитета на бункера зависи колко често ще се налага да зареждате с гориво камината. Малък бункер предполага по-честото му зареждане, затова помислете колко интензивно ще използвате отоплителна инсталация.

Екстри

Повечето съвременни пелетни камини са оборудвани с дистанционно управление, а някои от тях могат да бъдат програмирани с текстово съобщение, за да имате предварително затоплен дом в неочаквано студен ден. А може би ще потърсите система с двоен таймер – за настройка на включване и изключване на камината.

Стимули за възобновяеми енергийни източници

Уверете се, че вашата камина попада в рамките на действието на програмата за възобновяеми енергийни източници, въведена през края на 2012 г. Това е правителствена програма, стимулираща потребителите на енергия произведена от екологично чисти инсталации и гориво тип дървесни пелети. Всички камини с мощност под 45kW и инсталации трябва да бъдат сертифицирани от оторизирани органи за да се включат в програмата. Повече информация може да се намери и на страницата на Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома REECL

Монтаж

Уверете се, че камината е монтирана правилно и в съответствие с изискванията на жилищната собственост. Може да се наложи преправянето на стар или поставянето на нов комин, и това е нещо, което също трябва да вземете под внимание.

Дървесни пелети

Много важен елемент – горивото. Осигурете необходимите запаси от дървесни пелети – производителите препоръчват премиум качество, тъй като те осигуряват повече топлина и качеството им е гарантирано.

Цена

Нормално е да търсите по-евтино решение, но имайте в предвид, че цената сама по себе си не е единственият фактор за правилна покупка. Най-евтините камини може и да не удовлетворят нуждите ви, като не рядко те водят до увеличаване на разходите в дългосрочен план. Уверете се, че сте избрали правилната отоплителна система за дома – помислете за семейството и неговият комфорт.
Ето, че вече разбрахте кои са основните фактори за правилен и информиран избор на пелетна камина, която ще осигури топлината и уюта във вашият дом. Ако се нуждаете от повече информация можете да се свържете с нас от тук - http://kuoreterm.com/