Пелетни камини - видове , принцип и тип

08/06/2017

Пелетните камини  са камини, които изгарят компресирани пелети от дърво или биомаса, за отопление на жилищни и понякога индустриални пространства. Посредством автоматизация на подаването на пелети от бункер, те създават постоянен огън, като човешката намеса се свежда до минимум. Днешните централни отоплителни системи, работещи с дървесни пелети могат да достигнат коефициент на ефективност от над 90%.

Видове

Има два различни  вида пелетни камини. Едниният тип е за директно отопление,  докато другия може да бъде вързан и във мрежа за централно отопленеи или канализирани въздуховоди.

Камини за директно отопление

Този тип камини са основно в диапазона от максимални 6-8 кВт до по-малки. Те обикновено се поставят директно в дневната или мястото което ще отоплят. Имат малък резервоар за пелети, който може да поддържа горене за около един ден. Подаването на гориво и контролът на горене се контролират автоматично, а отстраняването на пепелта се извършва ръчно. Топлината обикновено се излъчва директно в стаята. Има различни видове подобни камини - с по-голям прозорец с по-малък с различни облицовъчни части и т.н.

Системи за централно отопление

Пелетните централни отоплителни системи се използват за отопление ,по-голямо от 3,9 кВт .Пелетните системи за централно отопление се използват не само в една или две еднофамилни къщи (до 30 кВт), но също така и за по-големи жилищни или бизнес сгради с топлинни изисквания от няколкостотин киловата. Пелетните горивни с-ми работят най-ефективно при пълно натоварване и обикновено могат да бъдат регулирани до 30% от пълния си капацитет. Тъй като фазата за затопляне на пелетните печки обикновено отнема повече време отколкото горивните системи за нефт или газ,  кратките фази на горене имат отрицателно въздействие върху ефективността на горивото. С цел подобряване на енергийната ефективност и намаляване на вредните емисии, пелетните печки обикновено са комбинирани с буферни системи като например резервоари за вода.

Допълнения към камините

Горелка за пелети

Понякога се предлага самостоятелна горелка за пелети, която може да се монтира към съществуващ котел на нефт или дърва, като евтина алтернатива на пълната подмяна на  отоплителната система. Но ефективността на тези котли е  по-ниска.

Обща информация и история

Отоплението с остатъчна дървесина или дървесна кора се е осъществявало в продължение на десетилетия. Използването на печки с резервоар, мангали, и маслено- барабанни камини от времето на Голямата депресия в САЩ е доказателство за това. Професионално изградени пещи с бункери за дървени стърготини са били използвани в началото на 20-ти век. Всички те използват ситни частици дървесина  или дървени стърготини. През 1930 г., в Люистън, Айдахо е изобретена трошачка за повторно използване на отпадъчни стърготини от бор за домашно отопление. От това произлиза малка пелетна печка, която се използва в щата Вашингтон през 1980. Печката на пелети се е променила на външен вид през годините от такава с прост, тромав дизайн, до декоративен отоплителен уред. Печките на пелети могат да бъдат или свободно стоящи или камини, вградени и канализирани. При изработката на повечето качествени пелетни камини се използват чугун , неръждаема стомана и др. особено около силно нагреваемите области. Пелетните пещи и котли имат широко разпространение в САЩ . Тези устройства могат да се монтират в съществуващите домашни отоплителни системи само с  незначителни промени в съществуващите въздуховоди и или водопровод. Индустрията за отопление е значително изместена към печки на биомаса и отоплителни устройства, базирани на ефективни горивни и възобновяеми ресурси ( виж за референция и ВЕИ). Това е една тенденция, която започва по време на петролната криза в Америка през 1973 г. и е  причина за създаването на първите пелетни камини. Дори и така, само през последните десет години, печките на пелети са станали жизнеспособен, икономичен и популярен вариант на домашни системи за отопление. Между 1998 г. и 2010 г. в САЩ бяха направени 824 410 пелетни уреда (печки и камини). Някой от производителите на пелетни печки препоръчват за гориво да се смесват царевица и дървесни пелети , което да доведе до допълнителна икономия на горивото. Но все пак това трябва да се предвиди и с модела камина защото някой се замърсяват много бързо, ако не използват дървесни пелети.

Метод на работа на камините

Пелетите  се подават от автоматизирана система в горивната камера. От генерирана топлина, водата се загрява в камината. В системите за централно отопление топлата вода след това минава през отоплителния кръг. Разпределението на топлина е същото, както и в другите системи за централно отопление. За разлика от системите на нефт или природен газ, при отоплението на пелети включването на резервоар за гореща вода в отоплителната система се препоръчва, за да се запази топлата вода.

Ползи

Пелетните печки са сравнително разнообразни уреди. Повечето пелетни камини са с цикъл на самозапалване и изключване, контролирани от термостат. Печките с автоматично запалване могат да бъдат оборудвани с устройства за дистанционно управление. При последните нововъведения са създадени компютърни системи за печките на пелети, които наблюдават различните условия за безопасност и могат да стартират диагностични тестове, ако възникне непосредствен проблем.

Поддръжка на пелетна камина клипче

Една добре почистена и поддържана пелетна печка не трябва да създава креозот, лепкавото, запалимо вещество, което причинява пожари в комините. Пелетите горят много чисто и създават само един слой от фина летлива пепел като страничен продукт на горенето. Категорията на пелетите определя степента на  производителност и количеството пепел. Висококачествените пелети произвеждат по-малко от един процент съдържание на пепел, като стандартните или нискокачествени пелети произвеждат между два и четири процента пепел. Потребителите на пелетни печки трябва да бъдат наясно за изискването за допълнително поддържане на печките, ползващи пелети от по-ниско качество, както и че по-лошото  качество на дървесината може да доведе до сериозни последици за електрониката на камината за кратък период от време. Пелетната печка обикновенно се свързва единствено с дървесни пелети. Въпреки това, много пелетни камини също използват горива като зърно, царевица, семена, или дървесен чипс. В някои печки на пелети може да се наложи да се смесват дървесните пелети с тези горива. Пелетизираният боклук (съдържащ предимно отпадъци от хартия) също е гориво за печки на пелети. За разлика от печките на дърва, които работят изключително на принципа на тягата на комина, пелетната печка трябва да използва специално запечатана изпускателната тръба за предотвратяване навлизането в жилищното пространство на  отработените газове, дължащо се на налягането на въздуха от вентилатора. Пелетните печки изискват сертифицирано двустенно обезвъздушаване, обикновено 8-10см в диаметър, с интериор от неръждаема стомана и екстериор от поцинкована. Тъй като печките на пелети имат задължителна изпускателна система, те имат предимството, че не винаги се изисква вертикален отдушник, въпреки това се препоръчва  около 1м- 1.5м  вертикален отвод за да се предотврати изтичане в случай на прекъсване на захранването. Както модерните газови уреди, печките на пелети могат да се вентилират хоризонтално през външната стена или под линията на покрива, което ги прави отличен избор за всички сгради без съществуващ комин. Ако съществува комин, производителите препоръчват използването на правилно оразмерена подложка от неръждаема стомана с дължина на комина. Съвременните строителни техники създават тесни и малки жилища, което принуждава много производители на пелетни печки да създават модели камини с външно вентилиране. Това гарантира, че  техните печки ще работят ефективно и предотвратява потенциалното отрицателно налягане в дома. Пелетните печки са одобрени за използване в мобилни домове, докато стандартните печки на дърва не са. В много държави пелетното  гориво е освободено от данък върху продажбите.

Данъчен кредит

За разлика от България , до 1 януари, 2012, в повечето щати в САЩ, 75% от пелетите печки са отговаряли на условията за данъчен кредит до 30% от стойността на уреда плюс труда. В много от развитите страни в Европа също се ползва частичен или пълен данъчен кредит.

Принцип на работа

Пелетна печка с горивно гърне Пелетната печка обикновено се състои от следните компоненти, независимо дали е базова или комплексна:

  • Бункер
  • Шнек система

• Два вентилатора(горивен и конвекторен)

  • Пещи (горивна и за събиране на пепел), понякога облицовани с керамични фибропанели

• Различни функции за безопасност (вакуум ключ, топлинни сензори) • Основна контролна кутия / борд За да функционира правилно, пелетната печка използва електричество и може да бъде включена в нормален контакт на стената.Пелетната печка, както автоматичната печка на  въглища, се състои от нагревател,консумиращ гориво, което се подава равномерно от зареждащ бункер в горивното гърне (перфориран чугунен или стоманен резервоар), чрез моторизирана система. Най-често се използва шнек система, която се състои от дълга метална спирала, затворена в тръба. Този механизъм е разположен или малко над горивното гърне или малко под него и насочва дозата пелети от бункера, докато не попаднат в горивното гърне и започнат да горят. За по-добри показатели е необходимо по-добро вентилиране. Произведеният пламък се концентрира интензивно в малка площ на горивното гърне като вентилаторът въвежда въздух в долната част на горивното гърне, а също продухва отработените газове нагоре и назвън през комина Докато някои печки на пелети са горещи на пипане, повечето производители използват серия от топлообменници от чугун или стомана,  които са разположени по протежение на гърба и горните части на горивната камера. С вентилаторната конвекция въздухът циркулира през топлообменниците и се насочва в помещението. Този метод дава възможност за много по-висока ефективност от лъчистата топлина на печките на дърва или въглища, и в повечето случаи позвлява  печката да бъде приятна на допир отгоре, отстрани и отзад. Заедно с конвекцията на въздуха, вентилаторътза отработени газове вентилира въздуха от горивната камера, чрез система за изхвърляне, специално произведена за пелетното гориво.Този цикъл на движение е неразделна част от горивната система, тъй както високата температура на концентрирания пламък ще доведе до  бързо прегряване на горивната камера. Възможните проблеми, свързани с прегряване са повреди на електрическия компонент и пламъци в тръбата на шнека, причинявайки пожар. Като предпазни мерки, всички пелетни камини са оборудвани с топлинни сензори, а понякога и вакуумни сензори, които дават възможност на потребителя да я изключи, ако се отчете обасно състояние. За поддръжка (ежедневно почистване) е най-добре да се използват прахосмукачки за пепел. Те са подобни на прахосмукачките в магазините, но са предназначени за премахване на пепел. Пелетните печки могат да бъдат задействани ръчно или чрез автоматично запалване. Автоматичното запалване е подобно на това в автомобилните електрически запалки за цигари. Повечето модели имат автоматично запалване и могат лесно да бъдат оборудвани с термостати и дистанционни управления, като това позволява стартиране и от растояние посредством мобилен телефон или интернет връзка.

Печка за горене на царевица

[caption id="attachment_2457" align="alignright" width="360"]Печка изгаряща царевица Печка изгаряща царевица[/caption] Печката  е предназначена за горене на цялата царевица и е подобна на пелетната печка. Основната разлика между пелетната печка и специалната печка за царевица е добавянето на метална пръчка за разбъркване в горивното гърне или в системата за отстраняване на пепелта. Те се различават по дизайн малко, но обикновено се състоят от една дълга метална дръжка с малки пръти, заварени перпендикулярно, за да разбъркват горивното гърне до като се въртят. Една система за активно отстраняване на пепелта се състои от шнекове в дъното на горивното гърне, които изваждат пепелта и клинкерите. По време на нормалния цикъл на горене, съдържанието на захар в царевицата (и други подобни био-горива) води до слепване на пепелта, образувайки твърда маса. Металният разбъркващ прът, който обикновено е свързан към двигател с проста верижна система, разпада тази маса, което води до много по-последователно изгаряне. Докато има тласък за създаване на печки, които са в състояние да горят множество горива с минимални корекции, някои печки на пелети не са проектирани да се замества гориво и няма да горят царевица. За индивидуален избор на камина на пелети можете да се свържете с нас от тук : Контакти Куоретерм