Камина на пелети за апартамент

04/10/2018

Камина на пелети за апартамент

Апартаментите днес са най-често предпочитаните жилища, но и най-проблемните. Дали ще са тесните пространства, тънките стени или просто особения характер на съседите, тези квадратни метри, които наричаме „дом“, могат да се превърнат в жив кошмар, особено зимно време. Дали ще е парно отопление, дали на ток или газ, уредите винаги заемат определено пространство и представляват известен риск, било то защото създават опасност от пожар или Ви ограничават.

Камина на пелети за апартамент

Съвременните производители на пелетни камини обаче имат решение и за малките, тесни пространства.

Пелетни камини с вътрешни тръби

Обикновените модели пелетни камини са големи, тежки и винаги трябва да са разположени на определено разстояние от стената. В малкия апартамент това може да доведе до много неудобства, особено ако камината се намира близо до вратата. Олекотените пелетни камини с вътрешни тръби са прикрепени директно към стената и са свързани с вътрешна система за отопление. Тръбите се вграждат в стените и топлината минава през тях и отоплява цялото помещение.

 

Ако не желаете да правите толкова много промени в жилището си, можете просто да пробиете дупки на определени места и да оставите по-голямата част от тръбите отвън. Дизайнерите препоръчват в такъв случай да изберете подходяща шарка или дизайн, за да напомнят повече на част от интериора на дома Ви.

С какво се отличават пелетните камини с тръби?

Основната разлика е, че тези камини са направени от чугун. Основното свойство на чугуна е, че е устойчив на рязка промяна в температурата. Той е един от малкото метали, които не се коват, а се леят. Също така, чугунът не се поддава на корозия, което дава по-дълъг живот на камината.

Други разлики в този вид камини са керамичното стъкло, което издържа на нагряване от 800o, а също и по-голямото чекмедже за пепелта. Вентилаторите имат различни скорости и могат да се контролират през Вашия смартфон. Всичко, което Ви е нужно, за да я прикрепите към стената, е уплътнение. Получавате 90% от топлината, която произвежда камината. Теглото ѝ достига 15 кг и може да гори в продължение на почти 24 часа.

Пелетна камина без електричество

Модерните камини се връщат към своите предшественици – съществуват няколко компании, които произвеждат по-традиционни пелетни камини. Специфичното за тях е, че те нямат вентилатор и по никакъв начин не се свързват с електричеството, което ги доближава до обикновените печки на дърва. Контейнерът за пелетите се намира в предната част на камината и е разделен на две прегради. За да се запали, двете части се пълнят до 1/3, поливат се със специална стартова течност (най-често под формата на желе), а след това се запалват внимателно. Притокът на въздух се регулира ръчно, както и добавянето на пелети от горната част.

 

Главният приоритет на този тип камини е, че не сте зависими от електричеството. Големият минус е, че не можете с точност да увеличавате или намалявате температурата, както и да я разпределяте равномерно из помещението. Във всеки случай, пелетните камини без електричество са изключително подходящи за малки пространства, най-вече за Вашия апартамент. Може да се сложи навсякъде и не се нуждае от уплътнение, тъй като има четири извити крака, които държат камината достатъчно високо от пода.

Многофункционална камина без електричество

Този тип камина също гори пелети, но също така може да се използват и други горива, като въглища или торф. Всъщност, този тип мултифункционални печки е бил известен още през 19 век и се е използвал за бойлери или за готвене в кухните. Днешните подобрени модели са малки, леки и удобни. Отличават се със специфична решетка и дълбоко чекмедже за пепелта. Може да се постави навсякъде в стаята и има традиционен външен вид.

Независимо дали живеете сами в апартамент или със семейството си, пелетните камини са най-доброто решение за Вас, тъй като се продават в различни размери, могат да се сложат във всяка стая, а пелетите, с които горят, са изключително леки и лесни за съхранение.