Български камини на пелети - цени или качество

Има различни видове български пелетни камини, и както и останалите и те се делят на няколко вида - сухи, с водна риза и с въздуховоди. Обикновенно техните цени са сравнително по-евтини от италианските модели, но дали си заслужава ? Цените на родните модели камини започват от около 2000лв.  Не е за подценяване и, че ако подбирате и търсите внимателно можете да намерите и някой много конкурентни италиански модели на промоция за около 2900лв. Така че е добре да прецените дали си заслужава компромиса с парите който правите.

Български камини на пелети - цени и коментар

Важно е ако избирате български модел камина на пелети да сте сигурни в производителя за да нямате проблеми след това със сервизното обслужване. При пелетните камини е много важно ел. таблото за управление или така наречения дисплей, който управлява целия пуск и настройка на камината. Внимавайте за проблеми и грешки които могат да изникнат когато камината работи. Ако не сте сигурни в модела който да изберете най-добре се консултирайте със специалист по отоплителни системи, който да проектира, изгради и избере подходящ модел за дома Ви.

И въпреки че визуално няма огромни разлики между българските и вносните камини на пелети то ако се вгледате внимателно ще забележите, че има страшно много разлики при някой модели - например панелите не са от керамика, не са така луксозно изработени, материалите не са толкова качествени.

Полезни материали и отзиви свързани с отоплението на пелети от интернет пространството : 

===================

Избор на пелетна камина !

Българските камини вече са поне десетина марки,така че е много неправилно да се говори общо за "български",като представянето им е от слабо до задоволително.Истината при пелетните камини са италианските.Тука е също на принципа,че като купиш скъпа камина ревеш веднъж,а с евтина ревеш докато я имаш.Много от българските се настройват трудно и трябва да висиш с часове при нея,за да и догодиш настройките и тамън ги догодиш смениш пелетите и айде пак отначало.Ако все пак държиш да е евтина поне гледай да е с керамична (а не контактна)запалка,да има модулация на горенето а да не работи on-off и евентуално ламбда сонда за по-лесни настройки. Разхода грубо го смятай така:един тон пелети замества 3 кубика дърва,поне при мен се получи този коефициент.Не бързай с избора,влез в форумите "Сетком" и "Направи сам" и чети,има много информация. Ако искаш мога да ти кажа на лични кая марка български да не си купуваш.

Източник :  https://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=225365

=====================================

Камина на пелети с водна риза

Здравейте,
след дълго мислене и търсене, и проучване и аз се спрях на въпросната камина, при това без въобще да съм я видял на живо, и все още чакам да ми я докарат.

Ами взех това https://kuoreterm.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%81-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0-hrv-100-touch и за сега съм доволен,дойдоха хората монтирахме я гори топли работи доста беззшумно!
Мисля че е добър избор![/quote]

Какво ще кажеш за нея струва ли?
Преди да се спра на този модел една продавачка в един магазин (предлагаха камини MCZ) ме убеждаваше че за 70 м2 площ ми трябвало 21KW, за да имам резерви. Мислих, смятах, и се чудих колко да са тези резерви при условие че жилището е изолирано, а реално погледнато съм виждал как котел с добавена горелка на пелети 20 KW, топли 2 етажа къща с РЗП около 200 квадрата.
Как е камината откъм шум, и разход на пелети. Аз се отказах от тази на MCZ защото имаше постоянно един вентилатор който бучеше, и си беше почти като вентилаторна печка.

Източник : https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=35661&start=60
================================

Какъв тип отопление зимно време

Сега сметнах грубо камината - 14kw HR 100 излиза да харчи средно по 270кг на месец. Което при цена на пелетите 360лв./тон излиза - 97лв./месец. При ниско потребление разхода на пелети е около 200кг или на месец - 72лв.
В силно отопляеми месеци или такива с голям студ (температури от -10 C ) може да стигне до 300-350кг/месец или 126лв/месец.

За каминката преди давах като ги сметна около 115лв/месец, така че за момента съм доволен. Най-точно ще мога да кажа когато приключи отоплителния сезон, ако все още някой се интересува мога да направя статистика и да я публикувам.

@Стоян Стоянов А относно пелетите - голямо удобство са особено когато нямаш асансьор защото по-лесно се мъкнат от дървата - в торбите запечатани, складираш и готово.

Източник : http://bebefon.bg/threads/kakv-tip-otoplenie-zimno-vreme.257