Отопление на камини с пелети и цени 2018

20/08/2018

Отопление на камини с пелети и цени за 2018г.

Още от праисторическата епоха човечеството се е отоплявало с огън. В началото това е било под открито небе, докато по-късно започват да се строят каменни пещи, камини, биват изобретени железните печки и дори „ризите“, с които благородните дами са отоплявали леглата си. Днес, много след появата на парното и електричеството, погледът ни отново се извръща към уютният, семеен огън – икономичен и с по-дълъг живот.

От какво са направени пелетите?

Дървесни пелети за отопление

Дървеният материал, който не може да се използва за нищо друго, се събира в едно помещение. Независимо от вида на дървесината и големината ѝ, суровият материал се натрошава, после се изсушава, за да се избави от водата и смолите, които биха попречили на правилното функциониране на пелетите. След като материалът е добре изсушен, той се пресова в гранули, опакова се и се складира.

Видове пелети

На пазара се предлагат различни по цвят пелети – от светли до тъмни. По принцип, цветът не е от значение за тяхната ефективност. Има обаче едно изключение и това са червеникавите пелети. Техният цвят показва, че те са направени от специален вид иглолистни дървета. Те горят по-добре и за по-дълго време.

Важна ли е дължината на пелетите?

Да, важна е. Всички пелети представляват малки гранули, най-често къси. Има и по-дълги пелети, които трябва да натрошите, преди да вкарате в печката, тъй като те могат да причинят проблеми.

Преди да купите камина с пелети

Важно е Вашият дом да притежава следните изисквания, за да не възникнат проблеми, след като вече сте купили камината:

            - Изберете мощността на камината според климата на района, в който живеете. Ако се намирате на север, вземете по-голяма и мощна камина, но ако живеете на юг, по-малките модели също ще са Ви от полза.

- Ако имате изолация, ще изразходвате по-малко пелети и отоплението ще е по-евтино.

- Колкото по-високо се намира тавана, толкова повече пелети ще са нужни.

Как работят камините с пелети?

Камини на пелети от Куоре Терм 2018 / 2019

1. Устройство – всяка компания проектира камините по свой модел, но почти всички имат следното устройство – отвор, през който пелетите минават, влизат в широк улей и падат върху грила, където изгарят под действието на висока температура. Под тях има пространство за пепелта и няколко отвора за вентилация. Огънят поддържат два индивидуални вентилатора – единият отговаря за огъня, а другият изхвърля газовете през комина.

2. Мотор на камината – имате няколко възможности – моторът може да е изцяло свързан с електричеството, да има батерия или да се задвижва на газ.

3. Отвор на камината – той може да се намира отгоре или в средата на камината. Камините с горно зареждане са по-лени за употреба, но твърде бързо се пълнят с пепел. Камините с междинен отвор не горят така силно и дълго, но се почистват по-лесно.

4. Количество на пелетите – всяка камина може да поеме в себе си между 15 и 60 кг пелети. 15 кг са равни на десет часа горене без прекъсване.

Как да изберем правилната камина?

Тъй като камините с пелети са сравнително нови, вероятно не знаете за шума, който издават. Някои от тях може да Ви се сторят нетърпими, така че се заинтересувайте от височината на шума. Определени видове камини не позволяват да виждате пламъците. Едно от удоволствията да притежавате камина е именно да се наслаждавате на горящите пламъци, а и така по-лесно ще разберете кога да добавите още пелети. Големината също е от значение – колкото по-малка е, толкова по-често ще я пълните.

Съдържат ли пелетите химикали?

Пелетите са изцяло органични и екологични и единственият химикал, който се използва при направата им, е онзи, който им придава форма. Пресоването с машина не е достатъчно да задържи дървените стърготини заедно, затова се добавя нещо като лепило. Можете да усетите миризмата му, ако отворите чисто нов пакет с пелети. Това е един от малкото случаи, в които „свежото“ не е за предпочитане. Избягвайте нови пакети с пелети и търсете по-престояли. Те горят по-добре и по-дълго.