Отопление с камини на пелети - какви са предимствата пред останалите горива през 2021 / 2022

27/05/2021

Отопление с камини на пелети - какви са предимствата пред останалите горива през 2021

В Европа отоплението с камини на пелети е широко разпространено от дълго време. Между другото, основните потребители на устройства с пелети са Холандия и Белгия: общо те използват около 6 милиона тона годишно, което е повече от 30% от световното производство на пелети.

Още през 80-те години на миналия век европейците установяват, че пелетите като вид гориво струват по-малко от дървата за огрев, въглищата, нафтата и газта и не вредят на околната среда.

Ето и някои факти: по време на изгарянето на пелети емисиите на въглероден диоксид в атмосферата са 50 пъти по-малко, а образуването на пепел е 15 - 20 пъти по-малко от въглищата. А това означава, че те по-малко замърсяват околната среда, което е важно в екологично отношение.

Какво представляват самите пелети?

Това са компресирани дървесни отпадъци, които в 21-ви век са най-популярният вид биогориво сред жителите на Новия и Стария свят. Суровият материал, който може да бъде от иглолистна и широколистна дървесина, се смила на сравнително едри частици. Те се изсушават и отново смилат по-ситно. Пресоват се и се охлаждат като се форматират в преси. Високата температурата  и налягане са определящи, за да се получи нужната форма. Важно предимство на пелетите е тяхната висока калоричност: установено е, че изгарянето на 1 тон дървесни пелети отделя същото количество енергия, както при пълното изгаряне на 1,6 тона дървесина, 480 кубически метра газ или 500 литра дизелово гориво. Поради това отоплението с пелети изглежда е по-икономично, отколкото например отоплението с дърва.

Днес на пазара има два основни вида пелети - индустриални, или „сиви“, и битови, или „бели“. За първият вид е характерно високо съдържание на кора, което дава високо съдържание на пепел, по-ниско съдържание на калории, както и риск от запушване на оборудването за пелети. Битовите се произвеждат от дървесни отпадъци с ниско съдържание на кора и са по-скъпи. Според вида на дървесината те биват иглолистни и широколистни.

Камини на пелети – модерно решение за всеки дом.

Камината на пелети е самостоятелен или вграден източник на топлина за отопление на помещение и в същото време е отлична интериорна декорация, която дава жив пламък през специално стъкло. Пелетните камини се предлагат на пазара в множество атрактивни дизайни, подходящи за всички видове интериори.

Помещенията, в които са монтирани такива камини, се отопляват на принципа на конвекцията. Те са изработени от качествено желязо от листов тип и първокласен чугун. Като декоративни материали се използват стъкло и керамика.

Търсенето на камини с пелети непрекъснато се увеличава, което е свързано с редица предимства на тези отоплителни устройства.

Ето какво точно ги прави толкова търсени през 2021 година.

  • Както вече казахме по-горе, доказано е, че те са с минимални емисии на въглероден диоксид в атмосферата.
  • Камините са оборудвани с вграден резервоар за съхранение на пелети, които обикновено се зареждат в резервоара отстрани или отгоре. Едно пълнене на бункера е достатъчно за няколко дни, което елиминира необходимостта да се хвърлят дърва за огрев на всеки 2 часа.
  • Освен това тези устройства заемат много малка площ. Не е трудно да бъдат инсталирани в различни помещения.
  • Съвременните камини от този тип са оборудвани с дистанционно управление, което позволява да се управляват, без да се става дори от дивана.
  • Производителите на това оборудване гарантират неговата висока надеждност и издръжливост. Много камини на пелети работят без ремонт повече от 15 години при правилна експлоатация.
  • Тези, които са заменили електрическите уреди с пелетна камина, много бързо се убеждават, че са направили изгодна покупка: проверявайки показанията на електромера в края на отоплителния сезон, те виждат значителни икономии на финансови средства. Всички, дори скептиците, признават това.

От всичко изложено до тук става ясно защо камините на пелети са и ще продължават да бъдат търсени за отопление в следващите години.

Вижте всички модели тук : https://kuoreterm.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8

 

Камина на пелети с водна риза за вграждане HRB160 - 21.5kW

Камина на пелети за топъл въздух - STAR 8.3

Пелетна камина с водна риза HRV 100 TOUCH

Камина на пелети с въздушна риза Efiamma GOOD 10C

Пелетна камина с водна риза HRV 100 TOUCH