Отоплителна инсталация на пелети и отопление на пелети струва ли си ?

27/08/2018

Отоплителна инсталация на пелети и отопление на пелети струва ли си ?

Дали модерното отопление е качествено отопление и дали на изпитаните горива им се вижда краят? Отговорът ще разберете в следните редове.

Отоплителна инсталация на пелети и отопление на пелети струва ли си ?

Твърди горива

За сравнително краткия си живот, човечеството е изобретило много начини за отопление, започвайки от съчките в гората, минавайки през нефтените залежи и продължавайки през атомните централи. Като изключим печките на нефт и газ, парното и електричеството, остават твърдите горива – добре познатото ни дърво, торфът, биомасата, въглищата, коксът и отпадъците. Въпросът е – горят ли по-добре от пелетите?

Стърготини срещу цепеници

Пелетите съдържат между 20 и 30% по-малко вода в себе си, заради което горят по-силно – до 90% повече, създават повече топлина и оставят по-малко пепел. Също така, те са много по-чисти, лесни за съхранение и далеч по-леки за пренасяне. Дървото може да пренесе буболечки в дома Ви, пренасянето е трудно, но както пелетите, дървото излъчва същото количество топлина.

Добиване и съхранение

Понякога може да се окаже непосилно да купите дърва, да ги нацепите и да намерите място, на което да ги съхранявате. Също така, не можете да купите дърва по всяко време на годината, докато пелетите се продават целогодишно в предвидените за това магазини. За сметка на това, дървото може да се съхранява и в снега, докато пелетите не бива да се овлажняват при никакви обстоятелства, иначе няма да горят добре.

Пелетите срещу биомасата

Биомасата е също органичен материал, подобен на дървото – това може да са черупки от орехи, лешници, слама и други подобни сухи материали, които се ползват за отопление. Биомасата гори по-лесно и по-бързо, но е трудна за съхранение, за разлика от пелетите, тъй като изисква по-големи пространства. Биомаса може да си набавите сами, безплатно, можете и да я закупите.

Пелетите срещу торфа

Обичайно торфът се използва в градинарството като естествен и много силен стартов тор, но можете да го срещнете и като гориво. Добива се в торфени блата и е лесно запалим. Макар торфът по нищо да не отстъпва на останалите горива и да произвежда също толкова топлина, той е влажен, труден за съхранение и неприятен на мирис. Но на пазара ще откриете пелети от торф – рядко, но изключително иновативна комбинация. На вид са черни и лъскави, а влажността им е 8%.

Пелетите и въглищата

Въглищата се смятат за едни от виновниците са глобалното затопляне, въпреки те представляват 30% от енергийните източници на Земята. Все още въглищата са сравнително евтини, а и какво е едно барбекю без тях? Месото просто няма същият онзи естествен, приятен вкус. В сравнение с пелетите, въглищата изобщо не са екологични, но са много по-евтини и горят по-дълго време.

Пелетите и кокса

Коксът е евтин източник на енергия. Той е остатъчен продукт при производството на въглища, гори лесно и е постоянен източник на енергия. Най-големият му минус е, че няма печки, които работят специално с него и е труден за намиране, при това, в промишлени количества. Освен ако мечтата Ви не е да станете ковач, изключете кокса от списъка си.

Пелетите и отпадъците

В модерно развити страни като Япония съществуват боклукчийски камиони, които се задвижват с отпадъците, които събират. Това е изключително екологичен начин на работа, но на пазара не съществуват (все още) печки, които да обработват отпадъците по този начин и да ги превръщат в гориво. Отпадъците винаги са били голям проблем. Крайно време е да се превърнат в полза. Също както пелетите в началото са били просто непотребни стърготини.

Пелети срещу пелети

Едно изследване показва, че всъщност има значение от какво са направени пелетите, за да горят по-дълго време. Дървените пелети горят равномерно в продължение на десет часа, докато пелетите от пшенични стебла и други житни култури горят по-силно за същия период от време. За сметка на това, пшеничните стебла отделят повече вредни вещества от дървените стърготини.