Пелетни камини с водна риза

21/09/2018

Пелетни камини с водна риза - принцип на действие

Пелетните камини бавно навлизат в ежедневието на хората, както и в домовете им. От създаването си до днес те са претърпели множество изменения и подобрения. Едно от тях е добавянето на водна риза към системата за отопление. Този модел по-добър ли е от своите предшественици? Разберете сами.

Какво представлява водната риза?

Създадена е, за да поддържа определена температура. Водната риза е всъщност изобретение на Първата световна война и е охлаждала картечниците, докато са измислени въздушните охладителни ризи. След това тя е премодифицирана за големи фабрики, където охлажда сложни и постоянно работещи машини. Днес водната риза се среща под формата на метален контейнер с хоризонтално подредени тръби. Водата циркулира около тръбите и охлажда веществото в тях.

Как действа водната риза?

В стандартните модели от този вид водата се вкарва с маркуч от гърба, издига се по едната страна, плавно преминава откъм противоположната, след което се стича по задната част на камината и се издига до върха, откъдето се спуска обратно по изходящ отвор. Пътят на водата лъкатуши по цялото протежение, за да се създаде достатъчно налягане и по-плавен преход от едната зона към другата.

Как са устроени пелетните камини с водни ризи?

Тялото е изцяло от стомана, като предната част е от желязо, за да издържа на силна топлина. От задната страна има контейнер, в който се изсипват пелетите. Регулиращ механизъм пуска пелетите в основата, където огънят се задейства до три минути. След като огънят се появи, водата започва да циркулира по водната риза. Ефективността е над 90%. Видът на пелетите не е от значение. За час камината изгаря между един и два килограма пелети, докато големината на контейнера е 35 литра. Тежестта на този вид камини достига до 200 кг.

Видове

Пелетните камини с водна риза може да имат по-традиционен вид – прави, с едно стъкло; може и да изглеждат по-класически – като истинска камина; а може и да са вградени в стената. Всичко зависи от Вашите нужди и предпочитания и най-вече от пространството, което можете да осигурите на Вашата пелетна камина.

Водна риза срещу традиционна пелетна камина

Масовото производство на пелетните камини залага на отопление посредством топъл въздух. Проучванията обаче доказват, че водата е по-добър проводник на топлина. Дори да нямате изолация в дома си, топлината от горещата вода смъква разходите на енергия с 20 до 40%.

За кого са подходящи тези камини?

Ако страдате от алергии или астма, това е идеалното отоплително средство. Иновативната технология на камините с водна риза не позволява дима да излезе навън. Традиционните пелетни камини имат вентилатор, който раздвижва въздуха и често повдига праха от пода и мебелите, което може да Ви причини много неудобства. Водното отопление разчита на циркулацията на водата из вътрешността на камината, при което топлината се разпространява равномерно, на концентрични кръгове, из цялото помещение.

Приятел на природата

Пелетните камини с водна риза са доказано най-икономичните източници на енергия, тъй като произвеждат най-малко вредни емисии. Спрямо електричеството, водната риза спестява 70% от изразходваната енергия. Отоплението с гореща вода е най-близко до естествената слънчева топлина, не изсушава въздуха, разпространява се равномерно и е напълно безшумно. Тази система е и една от най-безопасните. Водата е абсолютно изолирана и е далеч от огън и електричество. Освен това, пелетните камини с водни ризи са просто устроени, не изискват специфична поддръжка.

Водна риза срещу парно отопление

Водната риза работи с вода, докато парното разчита повече на гореща пара. Източникът на топлина и разпространението ѝ са почти еднакви при водната риза и парното отопление. Една голяма и съществена разлика между тях е, че парното разполага с по-голям контейнер с вода, а и повечето сгради днес вече имат инсталирана система. Зимата е времето, през което можете най-добре да прецените кое от двете да предпочетете.