Пелетни камини – въпроси и отговори

10/09/2018

Пелетни камини - най-важните въпроси и отговори

В случай че пелетните камини са нещо ново за Вас или все още обмисляте дали да си купите такава, можете първо да се запознаете с най-често срещаните проблеми при включването, работата и загасянето на този вид отоплителни уреди.

Нужно ли е между пода и печката да има изолация?

Да, необходимо е. В зависимост от вида на печката и нейната големина, видовете защита могат да са няколко. Най-добрата е да осигурите определено въздушно пространство между пода и печката, за да може топлината да циркулира.

Черен дим? Ами сега?

Черен дим при камина

Черният дим е ясен признак, че има запушване в тръбата, през която се вентилира пушекът от пелетите. Запушването пречи на окисляването и пелетите започват да изпускат черен дим. За да отстраните проблема, изключете печката и почистете тръбите с четка. Пелетните камини имат специални четки, в случай че се затруднявате да намерите подходяща.

Стъклото се замърсява често. Защо?

При изгарянето на пелетите в камината се отделя фина пепел, която представлява от 1 до 6% от теглото на първоначалния продукт. Това и силата на двата вентилатора разнасят прахът и той полепва по стъклото.

Как да запаля пелетна камина?

Как да запаля пелетна камина

В ръководството на всяка пелетна камина ще откриете подробни инструкции, но те си приличат по това, че винаги се започва със стартово вещество – солиден материал или гел, който се добавя, след като сложите пелети в камината. Веществото в никакъв случай не бива да е течно. След като запалите пелетите, наблюдавайте силата на огъня. Стъпка по стъпка, запалването изглежда така:

1. Напълнете контейнера с пелети до 3/4. Добавете гел и запалете ръчно, ако моделът няма автоматична функция за това;

2. Натиснете бутона за „старт“;

3. Изчакайте, докато пелетите започнат да горят;

4. Включете вентилаторите.

Какво се случва след като запаля камината?

Пелетите ще горят в продължение на часове, а Вие можете да регулирате силата на температурата. Намалянето на височината на пламъка е сигурен признак кога трябва да добавите още пелети.

Как да изгася камината?

Необходимо е само да я изключите. Веднага щом достъпът до кислород спре, дори да са останали някакви пелети, те ще престанат да горят и постепенно камината ще се охлади.

Ако останат пелети в пепелта, мога ли да ги използвам?

Не. Никога не използвайте отново пелети, които са паднали в пепелта. Съберете ги и ги изхвърлете.

Камината не излъчва достатъчно топлина

Това най-често се дължи на запушване или замърсяване на вентилатора. За да отстраните проблема, изключете камината, изчакайте да изстине и почистете вентилаторите.

Камината се изключва спонтанно

Всяка пелетна камина има индикатор на топлина, който я кара да се изключва при достигането на определена температура. Ако включвате камината и веднага след това тя се изключва, най-вероятно това се дължи на натрупаните сажди във вътрешността. Саждите повишават бързо температурата в камината, заради което термостатът отчита рязко завишаване.

Колко често се почиства камината?

Веднъж-два пъти седмично е напълно достатъчно. Чистете само когато не е включена към електричеството, най-добре рано сутрин преди да я запалите.

Признаци на неработеща камина

Ниският, слаб огън, буботенето и другите странни шумове, идващи от вътрешността на камината са сигурен признак за някакъв проблем. Други предпоставки са изпускането на дим, когато вентилацията не е достатъчно силна или има запушване. Слабото горене на пелетите означава, че не им достига кислород. Понякога тези проблеми са в самата инсталация на камината. Когато избирате пелетна камина, трябва да знаете, че не всеки комин или отвор за комин са подходящи, тъй като електрическите модели имат различна тяга от обикновените, затова и големината на тръбите е друга.

Токов удар

При спиране на тока или повреда в системата, пелетите ще продължат да горят още няколко минути или около час. Независимо от това, ако камината няма вертикална вентилация, най-вероятно домът Ви ще се напълни с пушек, затова преградете достъпа до кислород и оставете пелетите да изгаснат по-бързо.

Можете да разгледате и нашите клипчета как работят и функционират пелетните камини :