Мнения за пелетни камини с водна риза

14/10/2018

Пелетните камини с водна риза са сравнително нови на пазара, заради което и мненията за тях са крайно оскъдни. Тези модели са по-известни на европейския пазар, докато на Запад са лукс и изключително трудни за откриване. Сред производителите са известни като „пелетни бойлери“, въпреки че предназначението им е далеч по-широко.

Мнения за пелетни камини с водна ризаПреимущества 

Като начало, пелетните камини с водна риза се различават от останалите с няколко важни особености – Имат изтънчен дизайн и съвременно излъчване. Пасват на всеки интериор и имат богат гама от цветове и видове. Плюсовете за този тип модели е, че могат да работят в продължение на 60 часа с едно зареждане, развиват температура до 110о и не заемат много място, въпреки теглото си. 

От „камък се пука“ до „тук се живее“

Голяма част от потребителите на пелетни камини с водна риза признават, че тези модели са изключително подходящи за стари къщи. Ако притежавате дом без изолация или други подобрения, пелетните камини са точно за Вас. Можете да стоплите студената къща от мазето до тавана за един ден. Освен това, потребители признават, че имат по-малки проблеми със замръзването на тръбите, благодарение на този вид отопление.

Стандартът за едни и кошмарът за други

Най-големите проблеми при пелетните камини изобщо идват от различните стандарти за електрическо напрежение. Ако смятате да закупите отоплителен уред от друга страна, задължително трябва да проверите волтажа, за да сте сигурни, че това няма да повлияе на останалите електроуреди в дома Ви. Различният стандарт може не само да накара бушоните да паднат, но и да стане причина за изгарянето на платките на пелетната камина, а и рискувате да останете без топла вода.

Време за стопляне на помещенията

Голям плюс е модула за управление и включване на камината от разстояние с който можете да включите през интернет от вашия телефон камината и да стоплите помещенията преди да се приберете или пристигнете на вилата. Имайте предвид че все пак както всяка камина и пелетните камини самото запалване и появата на топлина отнемат половин час, за което време температурата е вече около 15С. Стайна температура се достига едва след два часа непрекъсната работа. Причината за това е, че водата се нагрява по-бавно, но за сметка на това разпределя топлината по-добре и я поддържа за по-дълго. При лоша инсталация обаче термостатът на камината може да Ви изиграе лоша шега и температурата няма да може да се вдигне повече от 17С. Тази температура камината избира, за да не прегрее електрониката, така че имайте на ум какво пространство да предоставите на уреда, за да се охлажда сам.

Проста математика

Независимо дали сте добри или не в изчисленията, с една пелетна камина ще трябва да направите доста сметки, преди да разберете дали ще Ви е изгодно, защото онова, което е евтино и икономично за едни, може да се окаже непостижимо за други. Проблемът, пред който се изправят потребителите, е свързан с голямата разлика в пелетните камини и тяхната работа. За да изберете най-добрата, трябва да познавате дома си в детайли – обемът на помещенията, влажността на въздуха, средните температури за зимния сезон; и да ги съпоставите с параметрите на желаната от Вас камина – какво количество пелети гори, има ли къде да ги съхранявате, каква температура развива, за колко време и на каква мощност работи. Можете да проверите актуалните цени за отопление с пелети тук : Разход за отопление с дървесни пелети и други горива

Бъдете добри със своите техници

Потребителите от цял свят дават един много ценен съвет – бъдете добри с хората, отговорни за инсталацията на Вашата пелетна камина. Повечето проблеми, които можете да срещнете, са следствие на лошата или небрежна инсталация. Причината за това не е в лошото отношение, а от многото и бързи задачи, които техниците получават всеки ден. Ако проявите разбиране към тях, те биха Ви обърнали повече внимание и биха могли да засекат потенциални проблеми още в самото начало.