Каква пелетна камина да избера за моя дом?

17/10/2018

За да изберете правилната камина за своя дом, трябва да знаете две неща – особеностите на продукта, който смятате да закупите, и нуждите на собственото си жилище.

Камините на пелети имат няколко основни категории :

Камини на пелети с водна риза

Камини за топъл въздух

Камини на пелети с въздуховоди

Камини за вграждане

Пелетна камина според джоба

Редица продавачи в тази област отбелязват, че пелетната камина представлява по-скоро инвестиция, отколкото поредната покупка в магазина. Истината е, че на пазара има голямо разнообразие от пелетни камини, които започват от 100 лв. и стигат до 20 000 лв. Най-евтините пелетни камини са груби, просто устроени и не разчитат на електричеството, докато най-скъпите можете да контролирате през телефона си, докато сте на работа или на почивка. Печката дори може да Ви праща съобщения и да Ви известява за най-малките промени в температурата и влажността.

Пелетна камина с водна риза HRV 100 TOUCHПромо

4,980.00лв 4,680.00лв

Консумирана мощност 12,1 KW
Отопляема площ 340 m³
Консумация на пелети 1 - 2,7 кг/ч
 
Камина на пелети с водна риза HRV 100 Globe - модел 2018Промо

5,150.00лв 4,800.00лв

Консумирана мощност 12.1 KW
Отопляема площ 310 m³
Консумация на пелети 1 - 2,7 кг/ч
 

Пелетна камина според визията

Може би първият въпрос, който си задава всеки клиент, когато посети магазин за пелетни камини е „Как ще изглежда това в дома ми?“ или „Как ще се впише?“ По-голямата част от пелетните камини се нуждаят от допълнителна подова изолация, не трябва да са близо до стените и се почистват твърде често. По-съвременните модели се конструират с крила, представляващи нещо като параван, прикрепен към задната част на камината. По този начин се предпазва стената, а и топлината се разпространява по естествен път.

Пелетна камина според дизайна

Ако притежавате естетически усет, вероятно ще имате претенции за външния вид на камината. Бъдете сигурни, че има достатъчно дизайни за всеки вкус – от традиционно изглеждащи камини до почти „космически“ модели. В случай, че държите да имате класическа камина и да се наслаждавате на огъня, нужно е да знаете, че пелетите съвсем не горят като дървата – пламъкът е малък, с различен цвят и мирис.

Пелетна камина според нуждите

Искате само отопление? Или се нуждаете от бойлер? А защо не и от готварска печка? Пелетните камини с водна риза се предлагат в множество вариации. Ако изберете готварска печка, можете да я ползвате и за отопление през останалото време. Всички стари селски печки са от този тип. Ако предпочетете бойлер, можете да премодифицирате камина с водна риза и вместо да се изхвърля водата навън, ще се стича към банята.

Пелетна камина според жилището

Хората са казали, че когато се жениш за някого, жениш се и за неговите роднини. Същото се случва, когато си купите пелетна камина. Масовите модели са особено шумни, а ако живеете в апартамент или по-стар жилищен комплекс, това може да доведе до неудобство и оплаквания от съседите Ви. За сметка на това, ако имате комин, инсталацията на камината можете да направите и сами.

Гориво

За пелетните камини, разбира се, са нужни пелети, които можете да купите само от определени магазини. Положителната им страна е, че трудно гният, а отрицателната – че са по-скъпи от дървата. Складират се лесно, но за да изкарате зимата само с тях, ще са Ви нужни 2-3 тона. Ако искате пелетната камина, без пелетите, можете да потърсите мултифункционални камини, които горят с въглища и по-достъпни горива.

Газ и нафта

Като основен конкурент на пелетните камини се смятат печките на газ и нафта, тъй като са също толкова ефективни. Двете горива са евтини, но не са екологични и икономични като пелетите.

Каква пелетна камина да избера за моя домДълготрайност

Пелетите могат да горят между 2 и 24 часа. От Вас зависи каква продължителност Ви устройва. Някои камини имат по-малки резервоари за пелети, докато на други резервоарите са прикрепени от едната страна и могат да осигурят топлина в продължение на два дни.

Ремонт

Каквато и пелетна камина да изберете, трябва да се готови за лек ремонт. Може да е просто окачване или два пирона, а може и да пробивате стени из цялото си жилище. Икономичните пелетни камини отопляват голям апартамент, ако се инсталират с допълнителни тръби, които да минават през всяка стая. Имайте предвид и тежестта на камината – най-леката е 15 кг. Помислете в какъв контейнер да съхранявате пелетите, за да са Ви под ръка.